COMENTARIS DE TEXT

 

 

 

Ampliar

La Renaixença significà la recuperació de la llengua, la cultura i la literatura catalanes, després de tres segles de decadència, en un context de canvis importants, a nivell europeu.

 

EL SEGLE XIX A EUROPA. EL ROMANTICISME.

 

 

L'Europa del segle XIX visqué grans canvis:

a) La Revolució francesa de 1789 va marcar profunds canvis polítics a principis del XIX: una nova ideologia liberal preferia la divisió de poders, la potenciació de les llibertats i drets dels ciutadans, el constitucionalisme. La burgesia va fer seus els nous ideals, enfrontada a l'aristocràcia, l'església i l'Antic Règim.

 

b) A Espanya es visqueren un intent de Constitució (1812) tres guerres civils, entre 1814 i 1874, i diversos pronunciaments militars.

 

c) El capital de l'agricultura i el comerç s'invertí en la indústria (REVOLUCIÓ INDUSTRIAL) , impulsada per una burgesia que es va convertir en la nova classe social dominant. Però això donà origen a una classe social nova: el proletariat.

 

d) A nivell estètic i literari , el Romanticisme europeu, originat a Alemanya al s. XVIII, extès a Anglaterra prmimer i després a la resta de països, es caracteritzava per:

  • L'artista o escriptor reivindica una funció social, independent del mecenes i un guany econòmic pel seu treball
  • També reivindica el geni creador i allunyar-se de tota normativa o models consagrats. L'obra ha de ser personal , original, basada en la imaginació i la intuïció. Es valoren la sensibilitat, el sentiment, la passió, l'expressió de la subjectivitat...Es reformulen temes, es barregen estils, es barregen gèneres. La finalitat de l'art és commoure, no educar. La raó i la reflexió es deixen de banda.
  • Tenen una visió malenconiosa de la vida: l'escriptor o artista té aspiracions que la realitat quotidiana impossibilita. La recerca permanent de l'ideal condueix l'autor a evadir-se cap el passat (una edat mitjana idealitzada ) o cap a llocs exòtics i llunyans
  • Es valoren la literatura i art populars, fruits de la intuïció lliure dels pobles.
  • Es manifesta gran interès per la història i costums de cada poble (nacionalisme), la novel.la històrica, el costumisme, el folcklore...

Els escriptors més importants foren: William Blake , William Wordsworth i Lord Byron, a Anglaterra, Henrich Heine a Alemanya, Giacomo Leopardi a Itàlia i Gustavo Adolfo Bécquer a Espanya.


 

 

La llibertat guiant el poble- Delacroix, 1831
Treball en les fàbriques de la revolució industrial

El caminant sobre la boira- Caspar David Friedrich

1817-18

Las estaciones del año: el invierno, Caspar David Friedrich-1803.

 

Design downloaded from FreeWebTemplates.com
Free web design, web templates, web layouts, and website resources!